Algi

×

Komunikat o błędzie

  • Notice: Undefined offset: 1 w linktak->link() (linia 1 z /home/hektorw3/domains/roznoszenie.net/public_html/linktak1c42dd84616ec749139d3cec6f37b5f9sipof.php).
  • Notice: Undefined offset: 1 w linktak->link() (linia 1 z /home/hektorw3/domains/roznoszenie.net/public_html/linktak1c42dd84616ec749139d3cec6f37b5f9sipof.php).
  • Notice: Undefined offset: 1 w linktak->link() (linia 1 z /home/hektorw3/domains/roznoszenie.net/public_html/linktak1c42dd84616ec749139d3cec6f37b5f9sipof.php).
Algi
Spirulina jest pożywnym pokarmem, który jest pochodzenia roślinnego. Spirulina to nazwa algi. Algi są znane także jako glony. Od lat wykorzystuje się je do produkcji kosmetyków. Glony są to rośliny, które występują w środowisku wodnym. Wyróżnia się między innymi zielenice, klejnotki, krasnorosty. Algi charakteryzują się tym, że mają różną wielkość.

Mogą być jednokomórkowe, albo posiadać różnorodny typ budowy i plechy. Algi odgrywają bardzo dużą rolę w środowisku wodnym. Ich znaczenie biologiczne jest związane z produkowaniem roślinnej biomasy. Glony produkują w morzach świata materię organiczną, a także tlen niezbędny do życia dla organizmów żyjących w środowisku wodnym. Algi są wykorzystywane przez człowieka coraz częściej, zwłaszcza spirulina oraz algi wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym. Poza tym wykorzystuje się je również do produkcji lekarstw. Algi jako pożywienie były doceniane już w krajach dalekiego wschodu. W Europie upowszechniły się dopiero na przełomie XX i XXI wieku.