Wpływ alg na zdrowie

Dzięki wnikliwej analizie alg morskich i słodkowodnych udało się stwierdzić, że zawierają one bardzo duże ilości składników odżywczych, które są dodatkowo w takiej postaci, która łatwo przyswaja się w organizmie człowieka. W algach zawarte są minerały, takie jak magnez, a także fosfor i fluor i wiele innych.

Charakterystyczną cechą alg jest to, ze zawierają bardzo duże ilości jodu. Algi morskie doskonale pokryją zapotrzebowanie na ten minerał. Jodu nie zawierają natomiast algi morskie, które charakteryzują się tym, że występują w wodach słodkich. Dlatego też algi słodkowodne są odpowiednim pożywieniem dla osób chorujących na niektóre choroby tarczycy. Algi są źródłem wielu witamin, między innymi A, B, C, E i PP. Są bardzo zdrowym pożywieniem, które w stu procentach zaspokoi zapotrzebowanie dzienne na wymienione składniki. Ponadto algi są również źródłem tak zwanych aminokwasów egzogennych, które nie są produkowane w organizmie. Algi to jeden z elementów sekretu zdrowia i długowieczności ludności w krajach Dalekiego Wschodu.