Właściwości spiruliny

Właściwości spiruliny od samego początku, gdy tylko udało się ją odkryć zostały szeroko wykorzystywane na całym świecie. Jej cudowne właściwości doprowadziły do faktu, iż stosuje się ją dziś w przemyśle kosmetycznym oraz jako świetne uzupełnienie diety dla każdego z nas. Nie bez przyczyny nazywana jest „zielonym złotem” czy też „pokarmem przyszłości”.

Co takiego znajduje się w spirulinie, że pozwala ona na osiąganie tak pożądanych efektów? Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta, gdyż jej skład chemiczny jest niezwykle bogaty. Znaczną większość bo nawet do 70 procent stanowi życiodajne białko, które jak wiemy jest głównym budulcem naszego ciała. Jego dostarczanie jest niezbędne i co ważne w przypadku spiruliny nie wiąże się z niepożądanym efektem, jakim jest podwyższający się poziom cholesterolu. Kolejnym istotnym składnikiem o znacznym udziale są węglowodany, które stanowią około 20 procent masy algi. Węglowodany odgrywają równie istotna rolę w naszym organizmie – hamują krzepnięcie krwi, wchodzą w skład DNA, a ponadto pełnią funkcję budulcową i transportową. Z procentowym udziałem w masie algi wynoszącym około 10 procent występują minerały, a zaraz za nimi kwasy tłuszczowe. Te ostatnie odpowiadają głównie za dostarczanie organizmowi energii. Przyjmuje się, iż stanowić powinny one ? dziennego zapotrzebowanie na energię. Rola minerałów również jest nie do przecenienia. Każdy z nich pełni nico inną rolę, jednak uogólniając można stwierdzić, iż wpływają one na nasza odporność, wygląd naszej skóry, włosów, paznokci itp. Nie są to jedyne składniki, jakie wchodzą w skład spiruliny. Do już wymienionych należy dodać jeszcze błonnik oraz wodę, które razem stanowią około 15 procent masy algi. O właściwościach wody powiemy tylko tyle, iż jest niezbędna do życia i stanowi około ? ludzkiego ciała. Błonnik natomiast pełni w odżywiani niezwykle istotną rolę – pozwala skuteczni walczyć z cholesterolem, otyłością, a ponadto stabilizuje ciśnienie krwi i oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji. Nie zapominajmy także o licznych witaminach…