Witaminy

Witamina D

Witamina D jest jedną z witamin, które należą do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina D charakteryzuje się tym, że w organizmie występuje w postaci prowitamin, czyli w tak zwanej niepełnej postaci i dopiero wskutek pojawienia się pewnego czynnika przekształca się w witaminę D. Czynnikiem tym jest promieniowanie ultrafioletowe.

Witamina E

Witamina E jest jedną z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina E jest zawarta w spirulinie. Spirulina zawiera także inne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i inne cenne składniki odżywcze. Jest jednym z najbardziej pożywnych pokarmów znanych nam we współczesnych czasach, choć wciąż bardzo mało popularnym.

Witamina B2

Witaminy są ważnymi substancjami regulującymi zmiany zachodzące w organizmie do pewnego stopnia. Odpowiadają między innymi za przemiany metaboliczne. Witamina B2 jest znana również pod nazwą ryboflawiny. Witamina, jaką jest ryboflawina należy do grupy witamin, które są rozpuszczalne w wodzie.

Witamina B12

Witamina B12, która jest też znana jako kobalamina, charakteryzuje się tym, że jest witaminą należącą do tych, które są rozpuszczalne w wodzie. Dla przypomnienia witaminy dzielą się na te rozpuszczalne w wodzie i w tłuszczach. Witamina B12 bierze udział w przemianach aminokwasów i kwasów nukleinowych.

Niedobór witaminy B1

Niedobór witaminy B1 jest bardzo groźny dla zdrowia. Przyczyną niedoboru tiaminy mogą być długotrwałe choroby układu pokarmowego. Należy bowiem wspomnieć, że w układzie pokarmowym znajduje się flora bakteryjna, która syntetyzuje tiaminę. Choroby, takie jak biegunki, choroby gorączkowe, a także choroby wątroby, powodują zanik flory bakteryjnej, czego następstwem jest niedobór tiaminy.

Witamina B1

Witamina B1 jest jedną z tych witamin, których źródłem jest między innymi spirulina, czyli alga morska, charakteryzująca się bardzo dużą pożywnością, uznawana za jeden z najlepszych pokarmów na świecie, choć wciąż mało popularna. Witamina B1 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, zatem jej źródłem są przede wszystkim świeże owoce, warzywa, ale także produkty zbożowe

Witamina C

Witamina C jest zwana także kwasem askorbinowym. To jedna z witamin, które są zawarte w spirulinie. Spirulina jest algą, która ostatnimi czasy stała się nieco bardziej popularnym pożywieniem. Zawartość w niej witaminy C jest jednym z powodów, dla których warto spożywać spirulinę.