Witamina E

Witamina E jest jedną z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina E jest zawarta w spirulinie. Spirulina zawiera także inne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i inne cenne składniki odżywcze. Jest jednym z najbardziej pożywnych pokarmów znanych nam we współczesnych czasach, choć wciąż bardzo mało popularnym.

Spirulina jest algą. Witamina E to natomiast silny antyutleniacz chroniący organizm przed samoutlenieniem – czyli innymi słowy starzeniem się. Z tego powoduj jest zwana eliksirem młodości. Nie należy jednak przesadzać z jej właściwościami. Witamina E nie zahamuje procesu starzenia. Może go jednak spowolnić. Witamina E odgrywa dużą rolę w utrzymaniu odpowiedniej sprawności układu mięśniowego. Niedobór tej witaminy powoduje osłabienie, a następnie paraliż mięśni następujące stopniowo, w miarę pogłębiania się niedoboru. Witamina E jest zawarta przede wszystkim także w mięsie, mleku i jajach. Podobnie jak witamina D, witamina E jest wytwarzana przez florę bakteryjną jelit, dlatego po kuracji antybiotykowej może dojść do nieznacznego niedoboru wskutek nieprzyswajalności.



Dodaj artykuł za darmo