Witamina D

Witamina D jest jedną z witamin, które należą do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina D charakteryzuje się tym, że w organizmie występuje w postaci prowitamin, czyli w tak zwanej niepełnej postaci i dopiero wskutek pojawienia się pewnego czynnika przekształca się w witaminę D. Czynnikiem tym jest promieniowanie ultrafioletowe.

Witamina D jest zawarta między innymi w produktach mlecznych. Poza tym bogatym źródłem witaminy D jest spirulina. Spirulina jest algą, która zawiera także pozostałe witaminy, które są rozpuszczalne w tłuszczach, czyli witaminę A, witaminę E i witaminę K. Witamina D znajduje się także w drożdżach, nowalijkach i tkankach zwierzęcych. Witamina D jest odpowiedzialna za regulowanie gospodarki wapniowej i fosforowej organizmu. Wpływa bowiem na wchłanianie i obniżanie wydalania wapnia i fosforu z organizmu, dzięki funkcjonowaniu nerek i układu moczowego. Witamina D znajduje się również w rybim tranie, podobnie jak pozostałe witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.



Dodaj artykuł za darmo