Witamina C

Witamina C jest zwana także kwasem askorbinowym. To jedna z witamin, które są zawarte w spirulinie. Spirulina jest algą, która ostatnimi czasy stała się nieco bardziej popularnym pożywieniem. Zawartość w niej witaminy C jest jednym z powodów, dla których warto spożywać spirulinę.

Witamina C jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Witamina C odgrywa bardzo dużą role w utlenianiu komórkowym. Poza tym należy dodać, że kwas askorbinowy znacznie wzmaga odporność organizmu. Witamina C jest niezbędną witaminą do utrzymania odpowiedniego stanu tkanki łącznej. Witamina C zwiększa absorbcję żelaza ułatwiając jego przyswajanie w organizmie. Witamina C powinna być spożywana w postaci naturalnej, niemniej jednak w przypadku niedoboru, co zdarza się bardzo rzadko, konieczne jest suplementowanie. Niedobór witaminy C powoduje chorobę zwaną szkorbutem. Witamina C nie jest trwałą substancją, ponieważ częściowo rozkłada się w czasie gotowania. Warto zatem spożywać świeże owoce i warzywa.