Witamina B6

Witamina B6 znana również jako pirydoksyna, charakteryzuje się tym, że jest substancją rozpuszczalną w wodzie. Witamina B6 należy do tych witamin, które są odporne na wysoką temperaturę, zatem będzie ona zawarta także w niektórych pokarmach przetworzonych.

Witamina B6 jest substancją biorącą udział w procesach syntez komórkowych w układzie krwionośnym, w układzie nerwowym i w tkance skórnej. Witamina B6 jest zawarta w różnego pochodzenia pokarmach, a mianowicie, w pokarmie mięsnym, roślinnym, a także w ikrze dorsza. Poza tym bogatym źródłem tej witaminy jest także spirulina. Mianem spiruliny określa się pokarm pochodzenia roślinnego, a dokładniej algi. Niedobór witaminy B6 charakteryzuje się tym, że występuje niezwykle rzadko. Pojawia się głównie w przypadku, gdy małe dzieci są karmione sztucznymi odżywkami, a także u alkoholików. Osty niedobór witaminy B6 przejawia się zapaleniem warg i języka oraz niedokrwistość, która ustępuje po podaniu dużych dawek witaminy B6.