Witamina B12

Witamina B12, która jest też znana jako kobalamina, charakteryzuje się tym, że jest witaminą należącą do tych, które są rozpuszczalne w wodzie. Dla przypomnienia witaminy dzielą się na te rozpuszczalne w wodzie i w tłuszczach. Witamina B12 bierze udział w przemianach aminokwasów i kwasów nukleinowych.

W związku z tym kobalamina pobudza w znacznym stopniu wzrost komórek. Przyczynia się również do tworzenie i dojrzewania krwinek czerwonych, zwanych także erytrocytami. Poza tym kobalamina bierze udział w przemianie kwasów organicznych, jako koenzym. Warto wiedzieć, że kobalamina należy do substancji, które nie są syntetyzowane ani przez zwierzęta, ani przez rośliny wyższe. Może być syntetyzowana jedynie przez bakterie. Głównym źródłem witaminy B12 jest pokarm zwierzęcy. Niemniej jednak nie oznacza to, że wegetarianie muszą przyjmować jedynie jej suplementy. Mogą bowiem spożywać spirulinę. Jest to alga, która zdobyła już popularność na świecie, jednak na polskich stołach jest wciąż mało znana. Ten pożywny pokarm doskonale zastąpi pokarm pochodzenia zwierzęcego i zaspokoi zapotrzebowanie na witaminę B12.