Witamina B1

Witamina B1 jest jedną z tych witamin, których źródłem jest między innymi spirulina, czyli alga morska, charakteryzująca się bardzo dużą pożywnością, uznawana za jeden z najlepszych pokarmów na świecie, choć wciąż mało popularna. Witamina B1 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, zatem jej źródłem są przede wszystkim świeże owoce, warzywa, ale także produkty zbożowe

Witamina B1 jest bardzo ważna dla organizmu, podobnie zresztą jak inne witaminy. Witamina B1 bierze udział w przemianach cukrów i tłuszczów w układzie pokarmowych. Tiamina jest substancją, która rozkłada się pod wpływem bardzo wysokiej temperatury i enzymów z rodzaju utleniających. Najlepszym źródłem tiaminy oprócz spiruliny są także drożdże, orzechy i żółtka jaj. Poza tym tiamina jest syntetyzowana w organizmie człowieka, a dokładniej w przewodzie pokarmowym. Za jej syntezę odpowiadają znajdujące się tam bakterie. Niedobór witaminy B1 jest przede wszystkim związany z chorobami układu pokarmowego, które powodują zanik flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym, odpowiadającej za syntezę tiaminy.



Dodaj artykuł za darmo