Spożywanie spiruliny

Lekarze zalecają spożywanie spiruliny i chlorelli, ponieważ mają one bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Pojawia się jednak pytanie czy możliwe jest spożywanie spiruliny i chlorelli jednocześnie. Badania wykazały, że zarówno spirulina, jak i chlorella oferują organizmowi człowieka wiele możliwości prozdrowotnych.

Wśród z nich znajdują się również takie, które sumują się w sytuacji, kiedy spożywa się chlorellę i spirulinę jednocześnie. Dlatego też spożywanie spiruliny i chlorelli jest nie tylko dozwolone, ale nawet zalecane. Należy jednak pamiętać o tym, że należy spożywać chlorellę i spirulinę w odpowiednich ilościach. Po pierwsze ogólną zasadą, którą powinny kierować się osoby spożywające algi, jest zasada proporcji. Spirulina i chlorella powinny być spożywane w stosunku dwa do jednego, czyli na 20 gramy spiruliny dziennie, należy spożywać 10 gram chlorelli. Dostosowanie się do tej zasady pozwoli przede wszystkim na odpowiednie dobranie komponentów diety, a także zapewnienie optymalnych korzyści dla organizmu płynących ze spożywania spiruliny i chlorelli.