Spirulina - składniki odżywcze

Spirulina ciszy się ostatnimi czasy dużym zainteresowaniem jako składnik zbilansowanej i zdrowej diety. Wiele osób nie wyobraża sobie zdrowego trybu życia bez spożywania tych wartościowych produktów.

Spirulina zyskała miano bardzo wartościowego pożywienia, ponieważ jej cechą charakterystyczną jest większa koncentracja substancji odżywczych w porównaniu z pożywieniem innego rodzaju, na przykład z warzywami, owocami, ziołami, zbożami itd. Spirulina uchodzi obecnie za odżywkę charakteryzującą się bardzo wysoką zawartością białka. Poza tym charakteryzuje się tym, że zawiera sporą dawkę beta karotenu i witaminy B12. Spirulina jest pożywieniem, które dodatkowo jest źródłem naturalnym żelaza. Zawiera także śladowe ilości minerałów i rzadko spotykanych, a bardzo potrzebnych kwasów tłuszczowych GLA. Spirulina jest bardzo dobrą alternatywą dla różnych suplementów i odżywek. Spirulina jest w dzisiejszych czasach bardzo łatwo dostępna, między innymi w sklepach internetowych, które oferują także inne pełnowartościowe produkty żywnościowe. Badania prowadzone nad zawartością odżywczą mikroalgi, jaką jest spirulina, pozwoliły na stwierdzenie, że spirulina zawiera także unikalne odżywki dla ludzkiego organizmu. Do grona odżywek, które zawiera spirulina należą pytocjaniny, polisacharydy, czyli wielocukry, a także sulfolipidy usprawniające działanie układu odpornościowego. Obecnie prowadzone są również badania nad sulfolipidami. Częściowe wyniki badań wskazują na to, że sulfolipidy mogą redukować ryzyko wystąpienia infekcji, a także zachorowania na chorobę nowotworową i choroby układu odpornościowego. Można zatem uznać, że spirulina ma zdecydowanie prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Należy dodać, że jednym ze składników odżywczych, które stanowią zawartość algi, takiej jak spirulina, jest przeciwutleniacz, a właściwie przeciwutleniacze, znane także jako antyoksydanty. W przypadku spiralny są to naturalne antyutleniacze karotenoidowe. Poza tym spirulina zawiera chlorofil, który wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.