Spirulina - czy jest bezpieczna?

Spirulina była spożywana już przez Azteków, a także przez mieszkańców Afryki. W ciągu ostatnich dwóch dekad znacznie wzrosła popularność spirulina jako środka odżywczego. Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organisation) zaleca spożywanie spiruliny i uznaje ją jako bezpieczny i odżywczy środek.

Spirulina jest nie tylko bezpieczną algą, ale także jednym z najbardziej wydajnych rodzajów pożywienia na świecie. Spirulina dostarcza bowiem do dwudziestu razy więcej protein niż ziarna soi. Wprowadzenie spiruliny do codziennej diety z pewnością wpłynie korzystnie na nasze zdrowie. Osoby spożywające spirulina odczuwają przypływ energii, a także lepszą koncentrację, spadek wagi i oczyszczenie organizmu. Spirulina zwiększa odporność na zachorowania i jest odpowiednim środkiem odżywczym dla każdego, nawet dla dzieci i osób starszych. Spirulina jest bardzo łatwo przyswajalna. Sportowcy również cenią ten rodzaj pożywienia, ponieważ zwiększa wytrzymałość, a także przyspiesza proces regeneracji po wysiłku fizycznym.