Rola białek

Białka pełnią w organizmie przede wszystkim role budulca. Białka są bowiem głównym budulcem struktur komórkowych i tkankowych. Mogłoby się zatem wydawać, że spożywając pokarmy białkowe i wodę utrzyma się dobry stan organizmu. Nic bardziej mylnego, węglowodany są potrzebne do prawidłowej pracy mózgu, między innymi rzecz jasna, podobnie jak tłuszcze omega 3 i omega 6.

Dlatego też należy pamiętać o tym, aby nie utrzymywać diety białkowej zbyt długo, ponieważ może to prowadzić do zaburzeń funkcjonowania organizmu. Skutkiem długotrwałego spożywania wyłącznie białkowych produktów jest między innymi spadek koncentracji. Białka są podłożem wielu procesów zachodzących w organizmie. Biorą także czynny udział w niektórych procesach fizjologicznych. Odgrywają taką rolę w przypadku krzepnięcia krwi, procesach widzenia, a także dostarczaniu energii. Białka najszybciej ulegają zamianie na energię. Dobrym źródłem białka jest spirulina, dlatego warto ją spożywać.