Dieta warzywno - owocowa

Dieta warzywno – owocowa jest szczególnie popularna w okresie wiosennym i letnim, kiedy rośnie apetyt na lekkie posiłki, świeże i niewymagające poświęcania dużo czasu na przygotowanie. Dieta warzywno – owocowa jest dietą podobną do wegetariańskiej, niemniej jednak opiera się ona przede wszystkim na sałatkach owocowych i warzywnych.

Nieco mniej natomiast spożywanych jest roślin strączkowych, które zawierają cenne i potrzebne organizmowi białko. Nie ulega wątpliwościom, że dieta warzywno – owocowa nie jest w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości składników pokarmowych do organizmu. Rozwiązaniem tego problemu jest spirulina. Dieta warzywno – owocowa nie wyklucza pokarmu roślinnego, a spirulina jest rośliną, lecz morską, a ściślej mówiąc – algą. Spirulina posiada bardzo silnie skoncentrowane składniki odżywcze, w tym między innymi takie składniki, jak białko, magnez i witaminy. Warto zatem zainteresować się tym pokarmem. Dieta warzywno – owocowa wzbogacona o spirulinę będzie z pewnością znacznie zdrowsza.