Białka

Białka są to jedne z głównych składników pokarmowych, które dostarczamy do organizmu każdego dnia. Białka charakteryzują się tym, że składają się z długich łańcuchów, które są połączone ze sobą aminokwasami. To główne elementy metaboliczne i strukturalne komórek, a także tkanek i narządów.

Należy dodać, że białka są częściowo syntetyzowane z tak zwanych aminokwasów endogennych, które są wytwarzane w organizmie człowieka. Aminokwasy egzogenne także są wykorzystywane do syntezy białek. Są to substancje, które pobiera się z pokarmów rozkładanych podczas trawienia. Białka dzielą się na białka proste i białka złożone, zwane inaczej proteidami. Białka proste, czyli proteiny są zbudowane jedynie z aminokwasów. Z kolei białka złożone składają się z protein i dodatkowo z nukleotydów lub innych grup zwanych prostetycznymi. Do białek prostych zalicza się między innymi globuliny i albuminy. Z kolei do białek złożonych zaliczane są hemoglobina, enzymy i insulina. Bogatym źródłem białka są przede wszystkim pokarmy zwierzęce, ale także roślinne – np. spirulina i warzywa strączkowe.