Beta karoten

Beta-karoten jest jednym z najbardziej znanych składników odżywczych zawartych w spirulinie – aldze morskiej wykorzystywanej do produkcji suplementów żywieniowych. Beta-karoten jest naturalnym pomarańczowym barwnikiem występującym w wielu roślinach jadalnych – między innymi w morelach, brzoskwiniach, marchwi.

Beta-karoten odpowiada za zawartość witaminy A w organizmie, w którą przekształca się wskutek odpowiednich procesów zachodzących podczas procesu trawienia. Beta-karoten nie jest jedynym sposobem na to, aby dostarczyć witaminę A do organizmu, ale jest najbardziej bezpiecznym. Beta-karoten w przypadku nadmiaru jest wydalany razem z kałem. Jeżeli natomiast podawana jest witamina A w czystej postaci, to może dojść do zatrucia. Witamina A jest witaminą należącą do tych, które są rozpuszczalne w tłuszczach. W stanie gotowym znajduje się przede wszystkim w pokarmie pochodzenia zwierzęcego, a mianowicie w wątróbce, żółtkach jaj, maśle i mleku. Jej bogatym źródłem jest także wspomniana na wstępie spirulina i tran rybi.