Algi morskie i słodkowodne

Algi morskie i słodkowodne charakteryzują się tym, że zawierają w sobie wiele cennych składników odżywczych, które powinny się znaleźć w diecie każdego człowieka, jeżeli chce on dbać o swe zdrowie. Algi morskie i słodkowodne gromadzą w sobie przede wszystkim podstawowe składniki odżywcze, takie jak białko i węglowodany.

Niemniej jednak zawierają również wiele witamin, zarówno tych, które są rozpuszczalne w wodzie, jak i tych, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Algi morskie i słodkowodne zawierają także zatem zdrowe tłuszcze, które powinny być dostarczane do organizmu w zastępstwie za te, które są powodem chorób układu krwionośnego. Algi morskie i słodkowodne zawierają między innymi takie minerały, jak żelazo i wapń. Witaminy zawarte w algach morskich i słodkowodnych dodatkowo zwiększają przyswajanie niektórych minerałów. Algi morskie i słodkowodne charakteryzują się tym, że składniki odżywcze, minerały i witaminy są w nich zawarte w postaci silnie skoncentrowanej, w przeciwieństwie do pokarmów innego rodzaju.